Cele mai curate și frumoase plaje din România: sunt doar șase pe tot litoralul

de: Alexandru Puiu
02 07. 2023

Anual, sute de mii de români aleg drept destinație de vacanță litoralul românesc, cu precădere datorită proximității, dar și a faptului că avem peste un milion de bugetari care se bucură de tichete de vacanță, iar acestea pot fi utilizate numai în cadrul stațiunilor de la noi din țară.

Totuși, mulți români pleacă an de an cu un gust amar de la Marea Neagră, iar cele mai multe nemulțumiri sunt legate de condițiile de cazare, dar mai ales de starea în care găsesc plajele.

În cazul în care ești un turist ce vizitează frecvent stațiunile de pe litoralul românesc, sigur ai observat ruinele, uneori șobolanii, gunoaiele, algele și mucurile de țigări aruncate de alții cărora nu le-au prea priit primii șapte ani din viață în sânul familiei lor.

Ei bine, ar trebui să știi că nu e peste tot la fel. Există și la noi plaje demne de a fi vizitate anual, chiar și de către românii obișnuiți cu condițiile de lux din Occident, de pe litoralul elen de exemplu.

Lista celor mai curate și premiate șase plaje de pe tot litoralul românesc

Mai exact, este vorba despre șase plaje de pe litoralul nostru care au primit eticheta de calitate Blue Flag. Acestea se regăsesc în Mamaia, Năvodari, Eforie şi Olimp.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a făcut marele anunț cu privire la premierea plajelor noastre și a oferit detalii suplimentare despre cum s-a desfășurat acest proces, dar și cu privire la elementele ce s-au luat în considerare în analiza respectivă.

“România este prezentă şi în acest an pe harta mondială “Blue Flag”! Eticheta de calitate de a fost acordată următoarelor 6 plaje: Vega Vintage, din staţiunea Mamaia, Marina Regia şi Phoenicia, din Năvodari, Citadel şi Azur, aflate în Eforie, precum şi Phoenicia Blue View, care îşi aşteaptă turiştii în Olimp.

O noutate faţă de sezonul trecut este că plaja Axxis Nova din Năvodari se află în faza pilot a programului, perioadă în care trebuie să se pregătească pentru îndeplinirea celor 33 de criterii imperative şi generale ale programului. Acestea fac referire la educaţia ecologică, informarea privind mediul, calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului şi siguranţa şi serviciile oferite. Doar în această manieră va putea candida şi obţine eticheta “Blue Flag”, în 2024″, scrie într-un comunicat ministerului.